25.06.2019 İVME FİNANSMAN PAKETİ İLE YERLİ MAKİNA ALIMINA DESTEK

İVME FİNANSMAN PAKETİ İLE YERLİ MAKİNA ALIMINA DESTEK

Adana Sanayi Odası’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ülkemizde ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı ve ihracat/döviz geliri potansiyeli yüksek sektörlerin desteklenmesi hedefiyle düzenlenen “İVME Finansman Paketi Desteği” Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Adana Sanayi Odası Sakıp Sabancı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Ziraat Bankası Bölge Yöneticileri Ertuğrul İspaha ve Murat Kara, Halk Bankası Bölge Müdürü Vahdet Büyüker, Vakıfbank Bölge Müdürü Akgün Koç, ADASO Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda sanayici katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Zeki Kıvanç, Adana Sanayi Odası olarak, sanayicinin gelişmesine katkı sağlamak, rekabet gücünü artırmak destek vermek için çalışmalarına devam ettiklerini dile getirdi. Kıvanç, “Üretmek için ihracat için hepimizin finansmana ihtiyacı var. Devletimiz de biz sanayicilerin kullanımına sunulmak üzere yeni bir finansman destek paketi hazırladı. İş dünyası olarak sürekli olarak ihracatımızı ithalata bağlı olarak gerçekleştirdiğimizi belirtiyoruz. Birçok sektörde yerli üretim yapabilmek için finansmana ihtiyacımız olduğumuzu hep belirtiyorduk. İVME Finansman Paketi'nde yer alan sektörler ve alt sektörler, cari açığımızı en çok tetikleyen sektörler. Bu sektörler, yerli üretimi destekleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleri ile de örtüşüyor. İnanıyorum ki bu paket, yüksek büyüme ve yüksek cari açık olgusunu da bundan böyle yıkacaktır” dedi.

İVME Finansman Paketinin, bölgemiz için büyük önem taşıdığına değinen Kıvanç, “Özelikle imalat sanayinde üretimin desteklenmesi, üretimde yerli teknolojinin geliştirilmesi, ithal bağımlılığının azaltılması amacıyla geliştirilen finansman paketi, firmaların üretimlerini yüksek katma değerli üretime dönüştürme açısından bu paketi önemli buluyorum. Adanalı sanayiciler ve ihracatçılar olarak fırsatları mutlaka değerlendirmeliyiz.” diye konuştu.

Daha sonra “İVME Finansman Paketi Desteği” hakkında Ziraat Bankası Bölge Yöneticisi Murat Kara ve Halk Bankası Bölge Müdürü Vahdet Büyüker tarafından sunum gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen sunumda; İvme Finansman Paketi’nin, ülkemizde ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı ve ihracat/döviz geliri potansiyeli yüksek sektörlerin desteklenmesi amacıyla oluşturulduğu belirtilerek bu paket kapsamında; yeni ve kapasite artırımı/yenileme şeklindeki yatırımlar, seçili sektörlerde üretilmiş yeni ve yerli makine satın alımını içeren alıcı yatırımları ile tüm bu yatırımcılara bağlı işletme sermayesi ihtiyaçlarının finanse edilebileceği ifade edildi.

Sunumda ayrıca; geniş bir sektöre yönelik olarak işletme finansmanı ve yatırım finansmanı şeklinde iki kategoride kredi sağlanacağını, kredilerin DİBS (Devlet İç Borçlanma Senedi) ve Enflasyon Endeksli olarak 2 ile 10 yıl arası vadelerle kullandırılacağını belirttiler. Yetkililerin, sanayicilerin sorularının cevaplamasının ardından bankalar ve sanayiciler ikili özel görüşmeler gerçekleştirdi.

25.06.2019 İVME FİNANSMAN PAKETİ İLE YERLİ MAKİNA ALIMINA DESTEK
Adana Sanayi Odası’nda sanayicilere “ivme finansman paketi desteği” anlatıldı. Daha çok yeni yatırımlarda makine teçhizat ihtiyacı için kullanılacak paket yüksek teknolojiyi destekliyor. [Ayrıntılar]
20.06.2019 TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 57,6 OLDU
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre %4,3 oranında arttı; Mayıs ayında 55,3 olan endeks, Haziran ayında 57,6 oldu. [Ayrıntılar]