16.06.2020 TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Adana Oda-Borsa başkanları ile video konferansta buluştu

Adana’nın potansiyelini harekete geçiriyoruz

Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, içinde bulundukları süreçte, oda ve borsalara daha büyük görev ve sorumluluk düştüğünü, iş dünyası ile hükümet arasında köprü görevi üstlenerek, sahadaki sıkıntıları, en hızlı şekilde ilettiklerini söyledi. TOBB Başkanı bu konuda Adana’nın da potansiyeline güvendiklerini, kurum olarak 81 ildeki oda ve borsalar ile devamlı istişare içinde olduklarını vurguladı.

Kıvanç: İstihdam ve ihracatta Türkiye ortalamasının üzerine ulaştık

Adana Sanayi Odası Başkanı Kıvanç, pandeminin küresel dünyayı hem sosyal hem de ekonomik olarak derinden etkilediğini, küreselleşme ve neo-liberal politikaların sorgulandığı yeni bir dünyanın gündemde olduğunu belirterek “Küreselleşme olgusunun kaçınılmaz olarak düşüşe geçtiği, bölgesel ticaretin önem kazanacağı günlere doğru eviriliyoruz” dedi. Karamsarlığa düşmeden üretmeye ve çalışmaya devam edeceklerini anlatan Kıvanç, Adana’nın mevcut ekonomik durumu hakkında bilgi verdi. İlin 2019 yılında 2 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdiğini, bunu önümüzdeki dönemlerde yeni yatırımlar ile birlikte 2’ye 3’e çok rahat bir şekilde katlayacağını ifade eden Kıvanç “Adana COVID-19 sürecinde, üretim, istihdam ve ihracat artışında Türkiye ortalamalarının üzerindeki rakamlara ulaştı. Mayıs 2020 döneminde Türkiye ihracatı yüzde 42 azalmasına rağmen Adana ihracatı yüzde 34.01 düşüş göstermiştir. Bundaki en büyük etken iş dünyamızın azmi ve gayreti, birlik ve beraberlikle gerçekleştirdiği çalışmalardır” diye konuştu.

En büyük beklenti Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi

Bölgenin, planlanan ve yapılmakta olan yeni organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri ile birlikte Türkiye’nin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezine dönüşecek potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Kıvanç “Bölge olarak makro anlamda en önemli beklentimiz, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi'nin tam anlamıyla faaliyete geçmesidir. Nitekim bu bölgeyle ilgili ciddi adımlar atıldı. Türkiye Varlık Fonu’nun, 10 milyar dolar yatırımla rafineri ve petrokimya tesisi kuma planları var. Rönesans Holding, 1.2 milyar dolar yatırımla polipropilen üretim tesisi kuruyor” dedi.

Kıvanç, ayrıca kentin vizyon projelerinden olan Sanayi Kampüsü Projesi için ilk etapta Adana Metal Sanayi Sitesi’nde 12 dönümlük arsanın geçen yıl temin edildiğini, projeyi kısa sürede tamamlamak istediklerini dile getirdi.

Menevşe: Özel bankaları üzülerek izliyoruz

ATO Başkanı Atila Menevşe de pandemi sürecinde durma noktasına gelen ekonominin çarklarının yeniden yavaş yavaş dönmeye başladığını söyledi. TOBB öncülüğünde Oda-Borsaların desteği ile hayata geçirilen ‘Nefes Kredisi’nin üyelerimizin nefes almasına vesile olduğunu anlatan Menevşe “Bu aralar düşük faizlerle, bazı sektörlerin çarklarına can suyu olması için devlet bankalarının girişimlerini alkışlamak gerekiyor. Ancak, üyelerimizin hep şikayet ettiği, özel bankaların bu kervana katılmamasını da üzülerek izliyoruz. Fedakarlıktan kaçınmayan tüccarımıza daha fazla finans sağlanmalı ve sicil kaydı dikkate alındığı için birçok firma kredi alamamıştır. Finans kuruluşları parasal kolaylaştırmaya gitmelidir. Salgının boyutları ve uzun dönemli ekonomik etkileri dikkate alındığında, uygulamaya konan; borç ertelemeleri, vergi/kredi kolaylıkları, yeniden yapılandırma, devlete olan borçların erteleme sürelerinin uzatılması gibi tedbirlerin daha da artırılması gerektiği görülmektedir.”

Pandemi nedeniyle Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde zorlu bir süreçten geçirdiğine değinen Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Türkiye'nin önümüzdeki süreci iyi değerlendirebilmesi sonucunda ekonomi de ciddi başarı gösterebileceği söyledi.

Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü: "72 bin metrekare alanda, Elektronik Alım Satım Salonu, 50 bin ton kapasiteli Lisanslı Depoculuk, Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuarları, Elektronik Alım Satım (ELÜS) Platformu ile Gerçek Ticaret Borsacılık yapılmaktadır. Ürünler modern, sağlıklı depolanırken, ürün kaybı azaltılmaktadır. Ürünler kalite sınıfına göre depolanmakta ve gerçek değeri üzerinden alım satımı yapılabilmektedir. Üreticilerin gelirlerinin artmasına, ürünlerin serbest piyasa ve referans fiyatların oluşmasına, alım ve satımlarda teknolojik olarak çağın yakalanmasına katkı sunarak üreticilerimize, borsa üyelerimize, bölge - ülke tarımının ve ekonomisin gelişmesine katkı sunmaktadır" diye konuştu.

5.08.2020 ADASO’DAN VALİ SÜLEYMAN ELBAN’A ZİYARET
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Meclis Başkanı İsrafil Uçurum ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Vali Elban’a yeni göreviyle ilgili iyi dileklerini iletmek üzere bir ziyaret gerçekleştirdi. [Ayrıntılar]
4.08.2020 ADANA SANAYİ ODASI BAŞKANI ZEKİ KIVANÇ: “KAYBEDEN ADANA DEMİRSPOR DEĞİL KAZANAN TÜRK FUTBOLU OLSUN”
TFF 1. Lig play-off finalinde Adana Demirspor'a penaltılarda 6-5 üstünlük sağlayan Fatih Karagümrük, Süper Lig'e çıkan son takım oldu. [Ayrıntılar]