BİRLEŞİK KRALLIK PAZARI VE İHRACAT POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLDİ
Haber

BİRLEŞİK KRALLIK PAZARI VE İHRACAT POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLDİ

Adana Sanayi Odası ve Londra Ticaret Müşavirliği iş birliğinde, “Birleşik Krallık Pazarı ve İhracat Potansiyeli” webinarı düzenlendi.

Adana Sanayi Odası üyelerinin yoğun katılımıyla online olarak gerçekleşen toplantıda pandemi dönemi ve normalleşme sürecinde Birleşik Krallık pazarının durumu ile önümüzdeki dönemde muhtemel gelişmelerle ilgili Londra Ticaret Başmüşaviri Tarık Sönmez tarafından sunum gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Dünyanın en büyük altıncı ekonomisi olan Birleşik Krallık, liberal ve küresel düzenle entegre ekonomisi ile ticaret ve yatırım için güvenli, iş dostu bir ortam sunuyor.” dedi.

Türkiye olarak 2021 yılında Birleşik Krallık’a 13 milyar 229 milyon dolarlık ihracatımıza karşılık, yaklaşık 5.3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiğini söyleyen Kıvanç, “Adana’dan ise geçen yıl 72 milyon dolarlık İhracat, yaklaşık 25 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Birleşik Krallık ile ihracatımızın önemli bölümünü; ulaşım araçları ve aksamları, makineler ve elektronik ürünler ile konfeksiyon ürünleri, ithalatımızın önemli bölümünü ise, makineler ve elektronik ürünler, metaller ve metal eşya ile  ulaşım araçları ürünleri oluşturmaktadır. 2021 yılında Birleşik Krallık, Türkiye ihracatında 2’nci sırada, ithalatında ise 11’inci sıradadır. 2021 yılı Adana ihracatında ise 12’nci sırada yer Birleşik Krallık, ithalatımızda 29’uncu sıradadır. Bu sıralama ve ihracat tutarları bölge olarak maalesef istediğimiz seviyelerde değil. Ticari ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi, daha ileri seviyelere ulaştırılması noktasında daha çok çalışmamız ve gayret göstermemiz gerekmektedir.” dedi.

“Birleşik Krallık Kolaylık Endeksinde 8’inci Sırada”

Birleşik Krallık’ın yaklaşık 2 trilyon 700 milyar dolarlık gayri safi milli hasılaya sahip olduğunu belirten Londra Ticaret Başmüşaviri Tarık Sönmez ise konuşmasında Birleşik Krallık’tan yıllık yaklaşık 400 milyar dolarlık bir mal ihracatı gerçekleştiğini belirtti.

Başmüşavir Sönmez, “Birleşik Krallık ithalatında ise yıllık 640 milyar dolarlık bir hacim söz konusudur. Birleşik Krallık finans merkezi olması konumuyla da birçok uluslararası şirkete ev sahipliği yapıyor. Yabancı sermeyesi stokunun yaklaşık 2 trilyon dolar seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir.  Dünya Bankası iş yapma kolaylık endeksine göre 190 ülke içerisinde 8’inci sırada yer almaktadır.” dedi.

Türkiye ile Birleşik Krallık ikili ticareti incelendiğinde Türkiye’nin sürekli olarak dış ticaret fazlası verdiğini sözlerine ekleyen Sönmez, “Yapılan çalışmalara göre Türkiye’nin Birleşik Krallık’a ihraç potansiyeli arz eden ürünleri başlıca organik ürünler, zeytinyağı, meyve suları, konserve ve dondurulmuş yiyecekler, ev tekstili, deri eşya, ayakkabı, yapı malzemeleri, mobilya, cam eşya ve porselen grupları oluşturmaktadır. Birleşik Krallık’ta Covid-19 pandemisi ön plana çıkan ürünler arasında ise sağlık ekipmanları, medikal cihazlar, spor malzemeler, eczacılık ürünleri, paketleme ve ambalaj ürünleri yer almaktadır. Ayrıca Birleşik Krallık’ta sağlık alanlarında yatırımların düşük seviyelerde kalması sebebiyle Türkiye’ye yönelik sağlık turizmi alanında büyük bir potansiyel olduğu görülmektedir. Bu alanda ve diğer alanlarda ikili ticaretimizi artırıcı çalışmalarımız devam etmektedir.” diye konuştu.

Adana Sanayi Odası ve Londra Ticaret Müşavirliği iş birliğinde, “Birleşik Krallık Pazarı ve İhracat Potansiyeli” webinarı Londra Ticaret Başmüşaviri Tarık Sönmez tarafından sunumun ardından soru-cevap bölümü ile devam etti.

//