2022 YILINDA ADANA İHRACATTA 3 MİLYAR DOLAR BARAJINI GEÇEREK REKOR KIRDI

2022 YILINDA ADANA İHRACATTA 3 MİLYAR DOLAR BARAJINI GEÇEREK REKOR KIRDI

KIVANÇ, “ADANA TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE İHRACATINI ARTIRDI”

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın ihracatının 2022 yılında bir önceki yılla göre yüzde 20,76 artarak artış ile 3 milyar 8 milyon dolar ile tarihinin en yüksek yıllık ihracatına ulaştığını belirtti. Başkan Kıvanç, “Türkiye’miz 2022 yılında geçtiğimiz yıla göre, ihracat yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Adana’mız ise bu artış oranının üzerinde performans göstererek yüzde 20,76 artış ile 3 milyar 8 milyon dolar ile tarihinin en yüksek ihracat rakamını ulaştı” dedi.

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Küresel ticarette böylesi sıkıntılı bir ortamda Türkiye ekonomisinin 2021'de yakaladığı büyüme ivmesini 2022’de devam ettirdiğini söyleyen Kıvanç, “Hamdolsun Türkiye’miz ihracatını yüzde 12,9 oranında artırarak 254,2 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Adana’mız ise bu artış oranının üzerinde performans sergileyerek yeni bir rekor kırdı.” diye konuştu.

2022’de Adana’da faaliyet gösteren firmaların 168 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini belirten Kıvanç, “En fazla ihracat yapılan ilk 3 ülke; 306.2 milyon dolar ile Irak, 258.4 milyon dolar ile Almanya ve 201.6 milyon dolar ile İspanya olmuştur. 2022 yılı Adana İhracatında yüzde 22,54 pay ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ilk sırada, Tekstil ve Hammaddeleri yüzde 20,11 pay ile ikinci sırada ve Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri yüzde 11,95 pay ile üçüncü sırada yer almıştır.” dedi.

Adana’nın ülke ihracatından aldığı payın 2022 yılında artığını söyleyen Kıvanç sözlerini şöyle sürdürdü; “Adana 2021 yılında ülke ihracatından aldığı pay yüzde 1,21 bu oranı 2022 yılında artırarak yüzde 1,33 çıkarttı. Bu artış bölgemiz sanayisinin büyüdüğünün en büyük göstergesidir. Adana için 3 milyar barajını açmak önemli bir kırılım oldu. Adana özelinde ise son yıllarda Türkiye ortalamasının üstünde ihracat gerçekleştirdiğini görüyoruz. Adana, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin İkinci Büyük Yatırım ve Üretim Merkezi olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir. Adanalı sanayicilerimizi, gerçekleştirdikleri ihracatla ülke ve bölge ekonomisine katkılarından dolayı tebrik ediyorum. Başarılarının artarak devam etmesini diliyorum.”