Teydeb 1701 ar-ge proje değerlendirme ve izleme çağrısı bilgilendirme webinarı...
ADANA'DA GERÇEKLEŞEN MENTORLUK ZİRVESİ, İŞ DÜNYASINA YÖN VERDİ
ADANA'DA GERÇEKLEŞEN MENTORLUK ZİRVESİ, İŞ DÜNYASINA YÖN VERDİ
ADASO’DA ZORLUKLARDAN MENTORLUKLA GÜÇLENEREK ÇIKMAK TEMALI ZİRVE DÜZENLENDİ
Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi (EMCC) Türkiye yönetimi ile Adana Sanayi Odası’nın (ADASO) iş birliğinde “Zorluklardan Mentorlukla Güçlenerek Çıkmak” temalı Mentorluk Zirvesi düzenlendi. Deprem bölgesindeki kurum ve kuruluşlara mentorluk hakkında bilgi desteği sağlamak, derneğin mentorluk ve koçluk alanındaki deneyimlerini iş dünyası ile paylaşmak amacıyla düzenlenen zirve, ilk kez İstanbul dışında bir ilde gerçekleştirildi.
Adana Sanayi Odası Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen zirveye Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, EMCC Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Demet Uyar, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, TÜRKONFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, EMCC Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Mentorluk Zirvesi Lideri Mehmet Erel ile çok sayıda iş insanı katıldı.
Zirvenin açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Zorluklarla karşılaştığınızda, bir mentordan destek almak, sadece bir çıkış yolu değil, aynı zamanda bir bilgelik kaynağıdır. Tecrübeli liderlerin paylaştığı bilgiler, yaşadıkları zorluklardan çıkardıkları derslerle doludur.” dedi.
Zorlukların geçici engeller olduğunu ifade eden Başkan Kıvanç “Unutmayın, zorluklar sadece geçici engellerdir, öğrenme ve gelişme fırsatlarına dönüşebilirler. nBu bağlamda, bir lider olarak sahip olduğumuz sorumlulukları anlamak ve bu sorumlulukları etkili bir şekilde yerine getirmek, sadece kişisel başarılarımızı değil, aynı zamanda çevremizdeki insanları ve organizasyonları da olumlu bir şekilde etkiler. Bu sebeple bu etkileşimli süreçte, birbirimizden öğrenmeye ve mentorluk ilişkilerini değerlendirmeye hazır olmalıyız. Ancak bu şekilde hem bireysel hem de kolektif olarak güçlenerek, karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelebiliriz.” diye konuştu.
EMCC YÖNETİM KURULU ÜYESİ EREL: “ADANA HEP YOL GÖSTERİCİ OLMUŞTUR”
EMCC Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Mentorluk Zirvesi Lideri Mehmet Erel, konuşmasında mentorluk kavramının günümüzde geldiği aşamayı anlattı. Mentorluk zirvesinin yıllardır hep İstanbul’da düzenlendiğini belirten Erel, ilk kez bir başka ilde, Adana’da yapılmasının önemine dikkat çekti. Zirveye 280 kişinin kayıt yaptırarak yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Erel, “Adana geçmişte bütün bölgeye mentorluk, yol göstericilik yapmış, bırakın bölgeyi, Türkiye’ye mentorluk, yönderlik yapabilecek bir altyapıya sahip. Geçmişte bunu yaptı, yine yapacak” dedi.
Son bir yıldır Türkiye ve dünyada yetenek kıtlığı teriminin kullanıldığına dikkat çeken Erel, bir yandan da gençlerin iş bulamadığını vurguladı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve gençlerin iş sahibi olmasıyla ilgili sorunlara değinen Erel, şunları söyledi: “Gelecek kadınların. Biz erkekler ne kadar söylersek söyleyelim onlara ihtiyacımız var. Çünkü dünya artık kapitalist sistemde zorlanmaya başladı, duyguların, yaratıcı zekaların, barışın, uzlaşmanın getirdiği bir yapı önem kazandı. İkinci önemsediğim konu gençlerin iş sahibi olması. Emin olun imkan versek hepsi güzel işler yapacak ama daha kariyer sisteminde, üniversite seçerken mentorluğa ihtiyaçları var. İş kurma deneyimi ihtiyacımız var. Ben mentorluğun akıl vermesini değil ilham vermesi gerektiğini düşünüyorum. Artık yönetim tarzı, klasik talimattan, emer vermeden çıktı, yönetim becerisi geliştirmeye dönüştü. Şirketlerin CEO dönemi geçti, bence CDO dönemi başladı, yani var olan düzeni bozup, yeniden yapan boyuttaki liderler dönemi geldi. Dolayısıyla kendi bölgelerinde ve hayatlarında başarı hikayesi yaratan şirketler ve insanlara ihtiyacımız var.”
TÜRKONFED BAŞKANI SÖNMEZ: “ÇOKLU KRİZ ORTAMINDA DAYANIKLILIK ÖNE ÇIKIYOR”
“Türkiye’nin ortak bir hayalde birleşerek dönüşümleri, aklın ve bilimin ışığında yakalaması, yalnızca ülkemiz için değil, bölgemiz ve dünya için de kritik öneme sahip” olduğunu söyleyen Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, çoklu kriz ortamında dayanıklılık, her anlamda öne çıktığını söyledi. Toplumsal dayanıklılığı güçlendirmenin aynı zamanda ekonomik direnci de artırdığına vurgu yapan Sönmez, “Özetle bölgesel çatışmalar ve savaşlar dahil dünyamız, bir yandan değişimin ve dönüşümün, teknolojik gelişme ve kalkınma tarafına odaklanırken, diğer yandan bu riskler karşısında, güveneceği limanlar, yol rehberleri ve mentorluklar arıyor” şeklinde konuşarak, ikinci yüzyıl hayallerimize giden yolda, STK’lara ve iş dünyası örgütlerine çok büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti.
Yaşamda, eğitimde, kariyerde, istihdamda, ekonomide ve girişimcilikte kadın-erkek, genç-yaşlı fark etmeksizin 81 ilin her birinde yaşayan tüm insanların eşit fırsatlara sahip olduğu bu hayali ülkenin tamamına yaygınlaştırmaya çalıştıklarına vurgu yapan Sönmez, “İçinde yaşadığımız dünyada, aklın ve bilimin, bu hayale ulaşmamız için işaret ettiği yol, birbiri ile aynı hizada ilerleyen üç kulvardan oluşuyor. Bu üç kulvarı ‘dijital dönüşüm’, ‘yeşil dönüşüm’ ve ‘toplumsal dönüşüm’ olarak ifade ediyoruz. Ölçeği fark etmeksizin tüm şirketlerin, dijital yetkinlikleri geliştirmek olduğu, insan ve çevre dostu bir ekonomiye kavuştuğumuz kadınlar ve gençlerin, eşit imkanlara sahip olduğu bir Türkiye’ye, kapsayıcı ve akılcı politik adımlarla daha da hızlı ulaşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
EMCC BAŞKANI UYAR, “ARTIK KOÇLUK GİBİ MENTORLUK DA BİR MESLEK”
EMCC Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Demet Uyar, günümüzde mentorluğun geldiği aşamayı anlatırken, “Artık koçluk gibi mentorluk da bir meslek. Şirketlerinizde bu konuda tecrübesi olan kişilerden mentor olarak da hizmet alabileceksiniz” dedi.
Global bir araştırmaya göre şirketlerde orta kademe liderlik yetkinliği arttıkça, bu kurumda liderlerin üst seviye rollere hazırlanma oranının yükseldiğini aktaran Uyar, “Eğer orta kademe yetkinse, bu eğitimleri almışsa, şirket orta kademe yöneticisine yatırım yapmışsa, tepe rollerin karşılanma oranı yüzde 65 yükseliyor. Bu rollere orta kademe henüz hazır değilse, yetkinlikler anlamında zayıfsa, tepe yönetimi hazırlık oranı yüzde 28’e düşüyor. Bu da kurumunuzun liderlik açısından istikrarının riske girmesi demek” ifadesini kullandı.
Mentorluk için ‘öğrenme ortaklığı’ terimini kullandığını söyleyen Uyar, “Bu yaklaşımı çok seviyorum. Çünkü hem mentor, hem menti bu süreçte gerçekten çok besleniyor. Mentor zaten bu zorluklardan geçmiş kişi ve kendi bilgeliğini vermeye hazır. Neden siz bir kez daha çukura düşesiniz, düşmüş kişiden düşmemenin yollarını öğrenmek varken” dedi.
PROF. DR. TUNCEL: “KADIN LİDERLERİN BAŞARISI TOPLUMUN BAŞARISIDIR”
Kadın lider sayısının artmasının, toplumun çeşitliliğini zenginleştirdiğine ve güçlendirdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Tuncel, kadın liderlerin liderlik rollerinde görünürlük kazanmasının da kız çocuklarına, genç kızlara ilham vereceğini, onlara kendi potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için güçlü bir motivasyon kaynağı olacağını söyledi.
Kadın liderlerin mentor olarak oynadığı rolün önemine de vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel konuşmasında şunları söyledi;
“Mentorluk, deneyimlerini paylaşma, rehberlik etme ve yeni liderlerin yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olma sürecidir. Kadın liderlerin mentor olarak aktif olmaları, bir sonraki nesil liderlere kılavuzluk yaparak onların başarılarını desteklemelerini sağlar. Bu, liderlikte çeşitliliği ve sürekli gelişimi teşvik eder. Kadın liderlerin toplumda daha fazla varlık göstermeleri, genel olarak liderlik kalitesini artırabilir. Kadınlar genellikle empati, iletişim ve iş birliği becerilerinde daha güçlüdür. Bu özellikler, bir liderin etkili bir şekilde insanları bir araya getirip ilerlemelerine katkıda bulunmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, kadın liderlerin mentor olarak rol alması, liderlikte bu değerli özellikleri daha geniş bir kitleye yaymalarına imkân tanır. Sonuç olarak, toplumumuzun daha adil, çeşitli ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerleyebilmesi için kadın liderlerin sayısının artması ve mentorluk rollerinin önemi büyük. Unutmayalım ki, kadın liderlerin başarısı toplumun başarısıdır. Hep birlikte, kadın liderlerin sayısının artmasına çaba göstererek, toplumumuzu daha adaletli, daha güçlü bir geleceğe taşıyabiliriz.
REKTÖR PROF. DR. TUNCEL’E EMCC ÖZEL ÖDÜLÜ VERİLDİ
6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinde özverili çalışmaları nedeniyle 6. Uluslararası Dünya Kadınlar Kongresi tarafından 'Yılın Kadın Rektörü' ödülüne layık gördüğü ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’e, Mentorluk Zirvesi’nde ‘Üstün Sosyal Sorumluluk ve Dayanışma Liderliği nedeniyle ‘EMCC Başkanlık Küresel Özel Onur Ödülü’ verildi.
Gün boyunca süren zirvede; EMCC Global Başkanı Rıza Kadılar, EMCC Yönetim Kurulu Başkanı Demet Uyar, Prof. Dr. Şükrü Uğuz, Pegasus Airlines CEO‘su Güliz Öztürk, Sun Şirketler Grubu Kurucu Ortağı Şükrü Ünlütürk, Sentinus Danışmanlık Kurucusu Mentor Eğitmen Sezin Örten Sivri, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Good Earth Vision Kurucusu ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tal Garih, Kıdemli Mentor Ali Tüzmen, EMCC Yönetim Kurulu Üyesi Buket Çelebiöven, EMCC Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Yaşa, İletişim Mentoru Roya Heideri katılımcılarla görüşlerini paylaştı.