AZERBAYCAN'IN AFEZ BÖLGESİ, ADASO'DA TANITILDI
Haber

Azerbaycan Alet Serbest Ekonomik Bölgesi tanıtım toplantısı, AFEZ Bölgesi Başkanı Valeh Aleskorev, AFEZ Bölgesi Başkan Yardımcısı İsmail Manafov, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, ADASO Yönetim Kurulu üyeleri, Kingspan Yapı Elemanları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Suat Kıroğlu ve ADASO üyesi firma temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin, dünyada başka iki ülke arasında olmayacak şekilde, ticari kaygılardan uzak kardeşlik duygusu ile gerçekleştiğini söyledi. Kıvanç, "Türkiye ve Azerbaycan arasında olan 'Tek millet iki devlet' ifadesi sadece bir söz değildir, her alanda kendini göstermiştir. Azerbaycan, Güney Kafkasya'nın parlayan yıldızıdır. Ekonomik başarılarını her geçen gün artırmaktadır. Bundan büyük mutluluk ve gurur duymaktayız. Bizler el ele verdikçe her zaman daha büyük işler başarabiliriz. Soydaş ve kardeş iki ülkenin iş insanları olarak hepimizin bu ebedi dostluk için gönülden çalışması büyük önem taşımaktadır. İki devlet tek millet olarak birliğimiz daim olsun." dedi.

"AFEZ BÖLGESİ, BİRÇOK AVANTAJ SAĞLIYOR"                                                                                                         

Azerbaycan Alet Serbest Ekonomik Bölgesi Başkanı Valeh Aleskorev ise konuşmasında AFEZ Bölgesi'nin Azerbaycan'ın rekabet gücünü artıracak stratejik bir yatırım olarak dikkat çektiğini belirtti. AFEZ Başkanı Aleskorev, "AFEZ, mali teşvikleri, ticareti kolaylaştırma önlemleri, endüstriyel beceriler ve iş dostu bir çalışma ortamının birleşimi ile dünyanın dört bir yanından şirketlere bölgesel ve uluslararası pazarlara hizmet etmek için maliyet açısından rekabetçi ve stratejik birçok avantaj sağlıyor. AFEZ'deki işletmelerden herhangi bir vergi alınmıyor. AFEZ'deki nitelikli bir işletmenin katma değer vergisi, stopaj vergisi veya başka bir kurumlar vergisi ödemesi gerekmez. AFEZ Mevzuatı, yabancı vasıflı personeli, kişisel gelir vergisi, sosyal güvenlik ödemeleri ve diğer benzeri vergi ve ödemelerden muaf tutmaktadır. Bununla yatırımcı maliyetlerini düşürmenin yanı sıra vasıflı yabancı personelin cezbedilmesi amaçlanıyor. AFEZ yatırımcıları, yabancı bir ülkeden herhangi bir ürün veya hizmetin ithalatı ile ihraç edilmesinde, katma değer vergileri dahil olmak üzere gümrük vergileri ve diğer vergilerinden muaftır. Aynı zamanda AFEZ Bölgesi özel yasalar ile kurulduğu için Azerbaycan'daki yasalara karşı olası ihtilaflarda, AFEZ Bölgesi yasaları dikkate alınıyor.” dedi.

"AZERBAYCAN, İSTİKRARLI BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR"                                                   

Azerbaycan ekonomisinin 2005'ten bu yana büyüme sağladığını ve istikrarlı bir yörüngede gelişmesini devam ettirdiğini dile getiren Valeh Aleskerov, ülkesinde sosyal, ekonomik ve politik istikrarın, daha fazla sürdürülebilir ekonomik büyüme için dostane bir ortam oluşturduğunu vurguladı. Aleskerov, şunları kaydetti: "Kendisini Avrupa ile Asya arasında stratejik bir ulaşım merkezi olarak konumlandıran Azerbaycan'ın ekonomisi 2004-2019 arasında 3-4 kat, stratejik döviz rezervleri de 27.6 kat büyüdü. Azerbaycan 'Doing Business' İş Yapabilme Endeksi 2009 ve 2019 raporlarında 'En İyi İş Alanında Reform Yapan Ülke' olarak tanındı. Azerbaycan'da modern altyapı tesislerinin varlığı, ekonomik faaliyetin gelişip olgunlaşması için büyük fırsat yaratmaktadır."

Toplantının son bölümünde, Azerbaycan Alet Serbest Ekonomik Bölgesi Başkanı Valeh Aleskorev, AFEZ Bölgesi Başkan Yardımcısı İsmail Manafov ve Kingspan Yapı Elemanları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Suat Kıroğlu, katılımcıların sorularını yanıtladı.

//