BAKAN PROF. DR. KİRİŞCİ ADANA İŞ DÜNYASI İSTİŞARE TOPLANTISI'NA KATILDI
Haber

BAKAN PROF. DR. KİRİŞCİ ADANA İŞ DÜNYASI İSTİŞARE TOPLANTISI'NA KATILDI

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci başkanlığında Adana Sanayi Odası'nda İş Dünyası İstişare Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, T.C. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram, Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü ve çok sayıda iş dünyasından kişi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, depremden etkilenen 11 ilde TOBB olarak kalıcı konutların inşası için önemli bir çalışma başlattıklarını ifade ederek, "İnşallah kısa süre içinde detaylarını kamuoyu ile de paylaşmış olacağız. İstihdamın ve ekonomik aktivitenin yeniden canlandırılması, hasar gören üretim tesislerinin tekrar faaliyete başlayabilmesi için Oda ve Borsalar vasıtasıyla ve üyelerimizin katkılarıyla teknik destek seferberliği başlatıyoruz. TOBB olarak büyük ölçekli şirketleri, hammadde ve yarı mamul tedariklerini deprem bölgesindeki firmalardan karşılamaya davet ediyoruz. Ulusal çapta faaliyet gösteren gıda perakendecilerinin tarım ve gıda ürünleri ile hammadde alımlarını deprem bölgesindeki üreticilerden yapmasını talep ediyoruz. E-ticaret pazaryerlerinin tamamının, deprem bölgesindeki firmalardan tüketiciye ulaştırılacak ürünler için komisyon almamasını istiyoruz. Deprem bölgesindeki istihdamın toparlanması amacıyla çalışanların daha fazla teşvik edilmesini, bu anlamda kesilen gelir vergisi ve sigorta priminin çalışanlara iade edilmesini bekliyoruz. Bölge iş dünyası olarak, ülkemizin geleceği için daha çok çalışacak ve üreteceğiz. Hep birlikte elimizi taşın altına koymaktan asla kaçınmayacağız" dedi.

Yaşanan büyük depremlerin ardından bütün iş dünyamız, ilk saatten itibaren kapılarını depremden mağdur olan vatandaşlara açarak temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı dile getiren Kıvanç, “Depremin yaralarını sarmak, etkilerini azaltmak adına, devletimiz öncülüğünde, Valiliklerimiz, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, belediyelerimiz, Çatı kuruluşumuz TOBB,  ilgili sivil toplum örgütlerimiz depremzedelere destek olmak için çalıştı, çalışmaya devam ediyor. Allah herkesten razı olsun. Gün birlik olma bir arada olma günü. Bu afetin yaralarını hep birlikte sarmak için devletimiz ve milletimiz ile el ele vererek çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Allah’ın izniyle, hep birlikte, bu zorlu süreci en kısa sürede atlatmayı başaracağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, deprem sonrası Adana'nın önemli bir noktada olduğunu vurgulayarak, "Adana'da Şakirpaşa Havalimanı, İncirlik Havalimanı, Karataş Limanı ve karayolu kullanılarak toplam 3 bin 401 tır, 2 bin 253 helikopter ve 344 nakliye uçağı bu şehre ulaştı. 75 bin 382 ton yardım malzemesi bunlar temel gıda, hijyen ürünleri, seyyar tuvalet, tıbbi malzeme gibi ürünlerdi. 117 bin 744 adet çadırla birlikte deprem bölgelerine gönderildi. Ayrıca 5 bin 630 yabancı, 8 bin 926 yurt içi arama kurtarma personeli Adana üzerinden bölgeye sevk edilmiştir" şeklinde konuştu.

Deprem bölgesini mutlaka herkesin görmesini istediğini dile getiren Bakan Kirişci, "Hatta bazı binaların Anadolu tabiriyle ibret alem olsun diye tutulması, bunların adeta farkındalığı pekiştirmek, geliştirmek için bir müze gibi korunması hususu da bence önemli.15 Temmuz hain darbe girişiminde Meclis'e yapılan saldırı sonucu Meclis'in aldığı yara Meclis'i ziyarete edenlere nasıl gösteriliyor ise depremle ilgili farkındalığı sürdürebilmek için bu tür mekanların korunması ama asgariden bugün için bizlerin buraları ziyaret etmesi hem bu acıyı paylaşmak hem bu acıyı dindirmek ve küçültmek adına önemli bir girişim. Hem de insanlar olarak ne kadar aciz olduğumuzu ne kadar çaresiz olduğumuzu gösterir, diye düşünüyorum" diye konuştu.

Depremin ticarete verdiği zararları da aktaran Bakan Kirişci, şunları söyledi: "11 ilin ihracatı 2022 yılında 2 milyar 947 milyon 276 bin 444 dolardan maalesef 1 milyar 783 milyon 563 bin 71 dolara düşmüştür. Gerileme yaklaşık olarak yüzde 40'tır. Şubat 2022'de deprem illerindeki ihracatın toplam ihracat oranı içerisindeki payı yaklaşık yüzde 15,5 iken bu maalesef şu anda yüzde 10'a düşmüştür. Çok can yakıcı bir hadiseyle karşı karşıyayız, yaklaşık rakam 80 milyar dolar. Sadece DSİ'nin bu deprem nedeniyle 22 milyar lira civarında zararı olduğunu söyleyebilirim. Daha biz basınçlı sulama sistemiyle vanayı açmadık. Vanayı açtığınızda acaba basınçlı sulama sisteminin neresinde zarar var bunu bilemiyoruz."

Kirişci, bundan sonraki yapılaşmalar için, "Faya asla yanaşmayacağız, zeminin sıvılaşma kabiliyetinin olduğunu tespit ettiğimiz yerlerde asla bulunmayacağız. Tarım topraklarından uzak duracağız. Özellikle orman konusunda biz açık açık yer gösterdik. Buralar orman kabiliyeti yönünden zayıf, zemin özelliği olarak da bu işe uygun. Buraya hem konutlarımızı hem köy evlerimizi hem de sanayi tesislerimizi buraya yapalım diye" dedi.

Toplantı konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti.

 

//