DEİK/ TÜRKİYE-MACARİSTAN 3. GO AFRİCA İŞ FORUMU
Duyurular

Sayın Üyemiz,

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan DEİK alınan yazıda, DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi ve Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı-HEPA tarafından, Türkiye Müteahhitler Birliği-TMB iş birliğiyle, T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş,  Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Sayın Peter Szijjarto ve Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani’nin katılımlarıyla, 3 Mart 2022 tarihinde Kempinski Hotel Corvinus Budapeşte’de “Türkiye – Macaristan 3. Go Africa İş Forumu” düzenleneceği belirtilmektedir.

Toplantı kapsamında, Afrika Kalkınma Bankası’nın CEO’su Sayın Alassane Ba, Türk ve Macar Eximbank temsilcileri ve Afrika Birliği Komisyonu (AUC) Ekonomik Kalkınma, Ticaret, Sanayi ve Madencilikten Sorumlu Komiseri Sayın Albert Muchanga potansiyel fırsatlar ve finansman olanakları hakkında katılımcılara bilgi sağlanacağı belirtilmektedir.

Türkiye-Macaristan 3. Go Africa İş Forumu’na ilişkin taslak ziyaret programı ve katılacak Macar firmaların listesi ekte yer almakta olup ikili görüşmeler kapsamında su yönetimi, sağlık, bilişim, telekomünikasyon ve inşaat sektörlerine odaklanılacaktır. Pandemi koşulları sebebiyle toplantıya kayıt sırasına göre, ilgili sektörlerde faaliyet gösteren ve hali hazırda Afrika’da iş yapan kısıtlı katılımlı firmanın katılımı söz konusu olacağı belirtilmektedir.

Türk Eximbank ve Macar Eximbank arasında Şubat 2019’da imzalanan reasürans anlaşmasına göre Türk ve Macar şirketlerinin 3. ülkelerde gerçekleştirecekleri ortak projelerde risk sigortası ve finansman desteği sağlanabilecek olup, anlaşma kapsamında projenin yapılacağı söz konusu 3. ülkenin ülke riski (sovereign risk) teminat altına alınmakta ve finansman imkanı sağlanmaktadır.

Bu kapsamda, bir Türk şirketi bir proje kapsamında ana yüklenici olarak 3. bir ülkede Macar bir alt taşeron ile çalışıyorsa, Türk şirketinin o ülke politik riskini Türk Eximbank, Macar şirketinin riskini ise Macar Eximbank sigortalayacak ve bilahare birlikte finansman sağlayacaklardır. Bu anlaşma ile Türk firmalarımızın 3. ülkelerde daha rahat finansman imkanına kavuşmaları ve ticari ve politik riskleri minimuma indirmeleri mümkün olmaktadır. Söz konusu iş birliği imkanlarına yönelik ilk örnekler Afrika bölgesindeki projelerde gerçekleşmeye başlamış olup, 3. Türkiye-Macaristan Go Africa İş Forumu ile bu iş birliklerinin arttırılması hedeflendiği belirtilmektedir.

Macaristan Schengen vize bölgesi dahilindedir. Schengen vizesi olmayan katılımcıların Macaristan’ın Ankara Büyükelçiliği veya Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu ile iletişime geçmeleri gerektiği belirtilmektedir. Vize işlemleri katılımcıların kendileri tarafından takip edilecektir.

Türk ve Macar firmalar arasında Afrika bölgesine yönelik yeni iş birliği imkanları geliştirilmesinde fayda sağlayacak söz konusu İş Forumu’na katılmak isteyen firmaların aşağıda linki yer alan online kayıt formunu doldurmaları ve toplantı katılım bedeli olan 435 Avro’nun (DEİK Üyesi Olmayan Firmalar İçin 580 Avro) kayıt formunda belirtilen DEİK hesap numarasına 23 Şubat 2022 Çarşamba günü mesai bitimine kadar ödenmesi gerektiği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla.

Link:

  1. Başvuru Formu https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1358/18035
  2. Macar Firmaların Tanıtım Sunumları http://www.deik.org.tr/contents-fileaction-28915

Ek:

1) Ziyaret Taslak Programı (2 Sayfa, İngilizce)

2) Macar Katılımcılar Listesi (1 Sayfa, İngilizce)

3) Türk Eximbank – Macar Eximbank Anlaşması Bilgi Notu (1 Sayfa, Türkçe)

 

Detaylı bilgi için irtibat kişisi:

Sn. Kaan Özgüney (eu@deik.org.tr, 0212 339 5034)

 

//