GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İLE TİCARETİ BÜYÜTME FIRSATI
Haber

GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İLE TİCARETİ BÜYÜTME FIRSATI

 

TOBB’un öncülüğünde; Adana Sanayi Odası, Aydın Ticaret Odası, Eskişehir Sanayi Odası ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ortak olarak hazırlanan ve Güneydoğu Asya ülkeleri ile iş diyaloğunu artıracak, ihracatı geliştirecek faaliyetler içeren proje hayata geçti.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin proje yürütücüsü olduğu; Adana Sanayi Odası, Aydın Ticaret Odası, Eskişehir Sanayi Odası ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) işbirliğinde yürütülen “Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Üye Ülkeleri ile Türkiye Arasında İş Diyaloğu Platformu Oluşturulması” Projesi, ASEAN Sekretaryası tarafından onaylanarak hayata geçti.

 

Proje; ASEAN üye ülkeleri ile proje illeri arasında karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatlarını teşvik etmeyi ve ekonomik, sosyal-kültürel diyalog ve entegrasyonu geliştirmek için sürdürülebilir yapı oluşturmayı amaçlıyor.

 

-Projelerin finansmanı için ‘hibe’ fırsatı

 

Türkiye ile Güneydoğu Asya ülkeleri arasında Sektörel Diyalog Ortaklığı çerçevesinde yapılacak projelerin finansmanı için ASEAN Sekretaryası tarafından bir fon oluşturuldu. Söz konusu fondan yararlanılarak proje icra edilmesinin, Türkiye’nin “Sektörel Diyalog Ortaklığı” statüsünün önümüzdeki dönemde "Diyalog Ortaklığı" seviyesine çıkartılmasına da katkı sağlaması bekleniyor.

 

Projede yer alan sanayi ve ticaret odaları; bu proje ve hibe destekleri ile illerin sanayisinin tanıtımı, ihracatının ve marka değerlerinin artırılması, uluslararası iş bağlantılarının geliştirilmesine destek olacak. 18 ay sürecek olan Proje; ASEAN ile ticaret heyetleri, ikili iş görüşmeleri (B2B), online dış ticaret portalı kurulması, ülke pazar toplantıları, ticari istihbaratı eğitimleri, ASEAN ülkeleri ile ticareti kolaylaştırıcı danışmanlık programları gibi pek çok aktiviteyi içeriyor. Projenin sonunda Türkiye ile ASEAN arasında bir mutabakat zaptı imzalanması hedefleniyor.

 

-ASEAN’da GSYİH 3 trilyon dolar

 

Merkezi Jakarta'da bulunan ve 1967 yılında kurulmuş olan ASEAN’a Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland, Vietnam, Filipinler, Myanmar, Brunei, Kamboçya ve Laos ülkeleri üye durumda. ASEAN ülkelerinin toplam nüfusu 660 milyondan fazla ve gayri safi yurtiçi hasılası 3 trilyon dolar. Birlik, Asya - Pasifik ekonomik entegrasyonunda merkezi bir rol oynamakta.

 

 

//