TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları Adana'da yapıldı
Haber

TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları Adana'da yapıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) himayesinde E-ticaret Merkezi A.Ş. ve Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) tarafından Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası, Adana Ticaret Odası desteğiyle düzenlenen Türkiye Teknoloji Buluşmaları'nın 84’üncüsü Adana’da yapıldı.

Bu yılki ana konusu “Dijital İşler" olan programda "E-ticaret & E-ihracat, Dijitalleşme, Metaverse, NFT, Blockchain" konu başlıklarında katılımcılara alanında uzman kişiler tarafından bilgi verildi.

Katılımın yoğun olduğu toplantıya, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Sanayi Odası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ve Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram ve Meclis Başkanı İsmail Acı, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç ve Meclis Başkanı Osman Bağış, Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, E-ticaret Merkezi CEO'su Merter Özdemir’in yanı sıra iş insanları ile çok sayıda ilgili katıldı.

Adana Sheraton Otel’de düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, “E-ticaret ve e-ihracatla büyüyen KOBİ’lerimiz, buradan fayda çıkartan tüm şirketlerimiz, kurumlarımız, bireylerimizin dışında gittiğimiz her ilde uzmanlık eğitimleri açarak ‘Teknolojide Lider Kadınlar Eğitim Programımız’ ve üniversite öğrencilerimiz için Türk Traktör ile birlikte hayata geçirdiğimiz ‘Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon Vizyon Eğitimleri’ ile eğiterek onların teknoloji alanlarında vizyon sahibi olmalarını, kariyerlerini, mesleklerini teknolojiyi bilerek seçmelerini ve bu anlamda heyecanlanmalarını sağlamak istiyoruz.

Adana’da yer alan KOBİ’lere, KOBİ çalışanlarına, kurum çalışanlarına, gençlere ve öğrencilere teknoloji eğitimleri vererek çalışmalarını güçlendirmek istediklerini belirten Öney, “İşimiz insan, işimiz teknoloji. KOBİ’lerimiz dijital dönüşüm yaparken, proje geliştirirken en önemli ihtiyaç insan. İnsanın teknoloji konusundaki uzmanlığı, teknolojiye olan yakınlığı; dijital dönüşümün en hızlı dönüştürücü unsurlarından bir tanesidir. İhracatın ve üretimin temelinde teknoloji var. Adana’da da bu konuda öncü hareketler yapıldığını izliyoruz, görüyoruz. Adana teknolojiyle birleşmiş bir kent. Biz de Teknolojide Kadın Derneği olarak burada KOBİ’lerimize, KOBİ çalışanlarımıza, kurum çalışanlarımıza, gençlerimize, öğrencilerimize teknoloji eğitimleri vererek çalışmalarını güçlendirmek istiyoruz. Kurumlarınızda çalışan her kademe yöneticinin, kurum sahiplerinin, üniversitede okuyan gençlerimizin teknoloji konusunu bir tabu olmaktan çıkarıp, teknolojiyi anlayan, düşünebilen, yaratabilen birer birey haline gelmesi, bireysel olarak güçlerini artırabilmesi, Teknolojide Kadın Derneği açısından en önemli hedeflerden bir tanesidir.” dedi.

Teknolojideki lider insanlar yetiştirmenin ülke açısından önemine de vurgu yapan Öney, “Bu alanlarda lider insanlar yetiştirmek, lider dönüştürücü insanların özellikle sanayi ve endüstride, perakendede ve daha birçok sektörde aktif olmasını sağlamak ülkemiz açısından da son derece önemlidir. Türkiye’nin dünyada lider ülke statüsüne girebilmesi, Gayrisafi Yurt İçi Hasılamızın artması, doğrudan yabancı sermayenin Türkiye’ye gelişi, teknolojide aslında bizi güçlendirecek insan kaynağıyla mümkün. Şimdi özellikle Adana’yı ana merkez alarak gençlerimizin, genç kızlarımızın, girişimci kadınlarımızın teknoloji alanında güçlenmesini, uzmanlaşmasını sağlamak istiyoruz.” sözlerine yer verdi.

Dünya ekonomisi ve rekabetin artık çok daha hızlı değiştiğini ve bu hıza ayak uydurmanın en doğru yolunun teknolojiyi etkin şekilde kullanmak olduğuna değinen Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Dünya hızla değişiyor ve gelişiyor. Bu değişen düzende değişmeyen tek şey ise her şeyin değişecek olmasıdır. Hızlı gelişen teknoloji sayesinde hayatımıza her gün birçok yenilik ve özellik girmektedir. Değişim ve dönüşümün müthiş hızına ayak uydurma noktasında önemli tehditler ancak büyük fırsatlarla karşı karşıyayız. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Yaklaşık 10 yıl içerisinde yaşanan değişim sürecine direnen devasa firmalar ya küçüldü ya da yok oldu. Uyum gösterebilen firmalar ise varlığını sürdürdü. Hiç bilmediğimiz, tanımadığımız firmalar ise devasa boyutlara ulaştı.” dedi.

Bugün geldiğimiz noktada dünyanın en değerli firmalarının büyük çoğunluğu teknolojiyi geliştiren ve sunan firmalar olduğunu belirten Kıvanç, “Dünya ekonomisi ve rekabet artık çok daha hızlı değişiyor ve bu hıza ayak uydurmanın en doğru yolu teknolojiyi etkin şekilde kullanmak. Türkiye ekonomisinin bel kemiğini KOBİ'ler dijital çağdaki gelişmeleri izliyor ama uyum sağlama konusunda maalesef geri kalıyor. Günümüzde KOBİ'lerin yerel rekabetten küresel pazarlara uzanan yolculuğu teknolojik dönüşümle başlıyor. Türkiye’de yaklaşık 3 buçuk milyon işletme faaliyet gösteriyor. Bunların yüzde 99.8’ini KOBİ’ler oluşturuyor. Dünyamız Küresel ısınma ve dijitalleşme odağında önemli bir değişimin eşiğinde. Değişim o kadar hızlı ve etkileyici oluyor ki, önümüzdeki 10-20 yıllık dönemde çok farklı bir dünyayla karşı karşıya kalabiliriz. Müşteri tercihlerinden, iş yapış şekillerine, eğitimden çalışma koşul ve yerlerine kadar radikal değişimlere hazırlıklı olmalıyız.” diye konuştu.

Yeriniz veya üretim yaptığınız yerin artık bir önemi olmadığını dile getiren Kıvanç sözlerini şöyle sürdürdü;

“E-ticaret ile dünya küçülüyor. Artık Dünyanın herhangi bir ülkesine ürün satmak için elinize çantanızı alıp kapı kapı gezmenize gerek yok. İyi bir pazarı e-ticaret ile yakalamanız mümkün. Tam anlamıyla dijital bir devrim yaşadığımız günümüzde artık herkes dijital ile iç içe yaşıyor ve dijitali oldukça etkin kullanıyor. 2022 yılı ilk 6 ayı itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 116'lık artışla 348 milyar TL olarak gerçekleşti. Her dönüşümün, önündeki en büyük engelin yönetim zihniyeti olduğunu, potansiyel ve alternatif maliyet kavramlarının zihinlerde yeterince yer etmediğini gözlemliyoruz. İşlerimize çoğunlukta alışılmış yaklaşımlarla “yürüsün de yeter” diye bakıyoruz.  Pazar ve rekabet baskısı ile karşılaştığımızda da kriz çözmekten başımızı alamıyoruz. Her proje önce akılda başlar. KOBİ’ler, yolculuk öncesinde dijitalleşmenin kendilerine neler katacağını, yolculuk süresince ve sonrasında nasıl bir şirket haline geleceklerinin bilincinde olmalı. Dünya’da ki tüm gelişim ve değişimleri doğru şekilde algılamalıyız. Farklı ve inovatif şekilde düşünebilmeli, düşündüklerimizi hayata geçirebilme becerisini göstermeliyiz. Gelecekte söz sahibi olacaksak, daha ileri noktalara ulaşmalı, günün şartlarına uyum sağlamalıyız. AR-GE ve inovasyona önem vermeli, yenilikçi yatırımlar gerçekleştirmeliyiz.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da gelişen teknoloji ile birlikte insan ilişkilerinin bozulmaması gerektiğine değinerek, “Dünya artık başka bir yöne doğru gidiyor. E-ticaret, yapay zeka, robotlaşma bunlar yeni trendler. Pandemi, özellikle e-ticareti patlattı. Tüm bu gelişmeler giderek daha da yoğunlaşacak. Bir yandan dünyaya yenilikler katacak, bir yandan daha az insana ihtiyaç olacak.  Elbette her şeyi yapan insan ama şunu da unutmamak gerekir ki, dünya başka yöne evrilirken insanların da her halükarda geleceğini düşünmek durumundayız. Yapay zeka, robotlaşma, e-ticaret, bilişim arttıkça daha az insana ihtiyaç olacak. Ve insan ilişkilerinin boyutu değişecek. Çocukluğumdaki o sosyal ilişkiyi, sosyal dokuyu, o dostluğu, kardeşliğin kaybolmasını istemem. Ülkemizi dirlikte tutan da bu duygudur. Umuyorum ve diliyorum ki dünya gelişsin ama bu gelişmeler, o güzel dostluklarımızı, birlikteliğimizi bozmasın.” dedi.

Konuşmaların ardından Teknoloji Buluşmaları paneller ve söyleşilerle devam etti.

 

//